Jani Alanen

Luota

Suomalaista politiikkaa vaivaa luottamuspula

Kaikki kansanedustajat on valittu demokraattisella kansanäänestyksellä, se tarkoittaa sitä että hallitus koostuu kansaa eniten miellyttävistä puolueista ja niiden edustajista. Se tarkoittaa myös sitä, että täytyy luottaa kansan mielipiteeseen. Hallitus vastaa itse teoistaan kansalle. 

Demokratiaan täytyy luottaa. Demokratiaan kuuluu keskeisesti yleiset ihmisoikeudet, eli myös oikeus oman mielipiteen muodostamisen ja ilmaisemisen vapaudet. Siksi valtaa pitävien kyseenalaistamisen tulee nimenomaan olla mahdollisimman helppoa.

Otan nyt esimerkiksi opintotuen. Opintotuki on hieno ja ainutlaatuinen tulonsiirto. Se mahdollistaa opiskelijalle elämisen perusedellytykset. Ruoan ja lämmön. Nyt joudutaan kuitenkin taistelemaan valtion rahojen riittävyydestä. Kaikesta on leikattava. Se tarkoittaa niin opiskelijoita kuin yritysjohtajiakin. Opintolainan osuuden kasvattaminen opintotuesta saattaisi jopa kannustaa opiskelijoita entistä parempiin suorituksiin. 

Valittamalla ei kuitenkaan asioita edistetä. Ehdotankin että niin työpaikkojen kahvihpöydissä, koulujen käytävillä kuin eduskunnan istuntosaleissa otetaan tekemisen meininki. Se tarkoittaa kuuntelua. Se tarkoittaa myös rentoa ja rakentavaa keskustelua. Se tarkoittaa yhdessä tekemistä.

Elämä ja arki sujuu paremmin kun kuuntelee ja keskustelee rakentavasti. Tätä maata ja tulevaisuutta rakennetaan yhdessä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat